Quantcast
Channel: Cattis & Eiras Trädgårdsdesign
Viewing all 195 articles
Browse latest View live

Bygga utekök - tre vackra exempel

$
0
0
Det är väldigt populärt att bygga utekök. Och jag kan förstå varför. Jag har själv haft ett utekök i flera år, och det är något av det bästa som jag och min man har byggt. Vi har ett ganska enkelt med en stor gasolgrill, en rök och så en stor köksö/bardisk. Vi har ett inbyggt bakbord där man kan kavla ut pizzadegen och liknande. Arbetsytan är väl tilltagen, men vi har inget rinnande vatten.

Här ska jag visa tre olika varianter på utekök som jag har haft glädjen att besöka. Jag börjar med det mest avancerade:

Hemma hos Claus Dalby på Jylland såg jag det här otroligt vackra uteköket. Massor av plats, arbetsytor, en uteugn, grill, rinnande vatten, diskho etc. 
Det stora bordet använder Claus som arbetsyta när han skapar vackra blomsterarrangemang. På bordet syns hans "råmaterial" som han skulle använda sig av just den här dagen: Lupiner, Julrosor som blommat över, ormbunksblad m m. Så vackert.
Claus utekök sett från andra hållet,
Hemma hos en väninna till mig hittade jag det här fina uteköket, i modern stil. Toppskivan är i betong, gjuten av mannen i hushållet, och han har även gjutit själva arbetsbänken.
En "Höganäs saltglaserad" diskho är nedsänkt i den gjutna arbetsskivan och det finns rinnande vatten. Undertill står en stor spann som samlar upp allt disk- och sköljvatten.
Mitt eget utekök har jag visat flertalet gånger på bloggen. Det är utan diskho och rinnande vatten och väldigt enkelt att bygga, men passar utmärkt för mig och min familj. Barnen älskar att hänga vid "baren" och få små snacks, i form av fetaost, tomater och permesanost.

Arbetsytan är stor och den infällda klinkerskivan är ett perfekt bakbord. Gasolgrillen har dessutom en kokplatta, så det går att koka potatis eller göra Risotto om man vill det.

Utekök handlar om att "leva ute" lite mer, när vädret väl tillåter.
Soliga och fina dagar med middagsgäster är det ingen som vill stå inomhus och göra middagen, när alla gäster är ute och njuter av vädret. 
Och i mitt fall brukade även min man vara ute vid grillen tillsammans med gästerna och så fick jag stå inomhus och fixa resten av maten. 
Nu med utekök är alla utomhus så mycket det bara går.




Ny liten trädgård på 80 kvm, designad av Eira

$
0
0

I dagarna slutförde jag ritningarna på en liten radhusträdgård på "bara" 80 kvm.
Uterum, 2 små trädäck, stensatt yta med plats för grill och huggkubbar, plats för paviljong och soffgrupp på stora trädäcket, upphöjda lådor till alla växter (istället för öppna rabatter), köksträdgård samt cykelförvaring.
Man får plats med mycket på liten yta. Trädgården kommer att vara lummig och väldigt lättskött. Eftersom paret som ska ha trädgården är pensionärer och reser bort då och då, var uppdraget att skapa en vacker modern plats med massor av sociala ytor. En plats att njuta och vara på. Utan en massa "måsten" att rensa rabatter.
 Jag ritade två varianter. En med singel som markyta och en med gräsmatta.
En snabb skiss på hur trädgården kommer att se ut, sett från köksträdgården och upp mot huset. Dock utan möbler/paviljong inritat. Svartlaserade upphöjda lådor gör trädgården lättskött och det är lätt att komma till och rensa. Dessutom kommer man närmare perennerna och kan lättare ta på dem/dofta på dem.
Vy från stora trädäcket och nedåt i trädgården. Här har man uterummet i ryggen, så att säga. Städsegrön Thujahäck finns redan i trädgården. Här har jag tänkt mycket på att det ska vara vackert även på vintern.
Bambu och Benved är städsegröna och Alunroten räknas nästan som vintergrön här i Skåne, eftersom den behåller sina blad på vintern. 
Lavendeln, Silverpäron och Miscanthusgräs har vacker struktur även på vintern.

Eldstubbe – Coolt sätt att skapa en egen eldkorg!

$
0
0
Den här vackra brasan brann hemma hos svärföräldrarna på Julafton.
Visst är den cool? En vedstubbe som skårats upp (luft måste komma in).
Det doftade gott och barnen flockades runt den. Riktigt läckert var det! Måste testa själv en dag, men har ingen torr stubbe. Bara blöta som legat ute ett par år.
Får ta in en i förrådet och torka :-D

Trädgårdens utveckling

$
0
0
Just nu ser vår trädgård ut ungefär så här. Förutom att pergolan är borta, vi ska bygga en ny bättre till våren.
Andra tankar som jag och min man har är att plattsätta vid köksträdgården och mellangården.
Här ska det plattsättas. Vi bor på lerjord och det är alltid så blött och svårt att ta sig torrskodd genom trädgården. Vintrarna är varma och blöta och gräsmattan blir till lera om man går på den.
Därav drömmen om mer lättskött sten. Får se när vi orkar med det tunga jobbet. Men, drömma kan man alltid.

Hittade lite "gamla" vyritningar

$
0
0
När jag ritar trädgårdar, ritar jag numera helst på datorn. Det är så mycket enklare att göra små justeringar då, utan att behöva rita om hela ritningen.
Men, ibland måste jag skissa upp hur det kommer att se ut, för att kunden ska förstå min planritning.
Satt och letade efter en bild idag och hittade de här bilderna. 
En del är 7-8 år gamla och någon är från i fjol.

En kuperad tomt med stor lutning mot huset, krävde stödmurar på två ställen i trädgården.
En pergola med plats för soffgrupp. Spaljén delar av trädäcksytan och skapar rumsindelning.
Den här skissen har några år på nacken. Ett soldäck/loungeyta med köksträdgård t v. Uppmurade vitslammade kanter. 
Ett nybyggt hus fick bl a ett utekök med barhäng. Texten i ritningen hör till en annan bild som är bortskuren här.
En riktigt kul tomt att få rita. Ett radhus från 30-talet behövde få en mer användbar trädgård. Mycket av det gamla återvändes och kompletterades med nya liknande växter.
Jag ritade in nya sittytor och mer plats för umgänge.


En uppmurad köksträdgård av det mer moderna snittet. För att göra det hela mer lekfullt har odlingsbäddarna fått olika färger. 

Här är en typisk smal passage mellan staketet och huset. Eftersom ägarna hade en grovingång just här som användes mer än huvudingången, gjorde jag det till en vacker plats (ingången syns inte på ritningen, är på andra hörnet).
Trädäck i kombination med betongplattor, allt i samma nivå.
Dold förvaring för tunnor, cyklar etc. 
 
Här fanns redan ett litet trädäck, som dock låg i österläge och hade därför väldigt lite sol.
Jag förlängde däcket så att det även skulle få söderläge och gjorde två breda sittvänliga trappor med nätspaljé emellan.

Björkspirea, perfekt marktäckare med brinnande höstfärg

$
0
0
När man väljer växter till en trädgård är det viktigt att tänka på säsongernas skiftningar.
Många av våra "gamla" buskar har t ex vacker blomning och/eller höstfärg. 

Så "dissa" inte dem, bara för att de heter "Spirea", Forsythia eller något annat "omodernt".

Här är en Björkspirea som marktäckare under trädet. Och visst är den fantastiskt vacker både på våren och hösten?

Grönt med vit blomning på våren. Sommartid är den helgrön, för att sen på hösten brinna upp helt. Sagolikt fin marktäckare!



Ny entré till ett 70-tals hus

$
0
0
Idag har jag (Eira) varit och presenterat nya ritningar till en kund. 
Framsidan behövde en ny stödmur, eftersom den gamla höll på att rasa. och kunden ville ha en lättskött snygg framsida, som inte andades så mycket 70-tal.

Förslag på ändringar:
– Svartlasera alla bruna trädetaljer
– Ny svart ytterdörr med ljusinsläpp
– Svart spalje´ från takskägg och nedåt, för att dölja toalettfönster samt luftvärmepump.
– Ny snygg utebelysning
– Ny stödmur och trappa. Stödmuen får mörkgrå betongsten. Ljusgrå betongsten i trappan och gångar.
– Omflyttning bland bef. växter, 2 nya Silverpäronträd, Miscanthus 'Morning Light', Stäppsalvia 'Caradonna', Lavendel, bef. Buxbomklot, bef. Palmbladsliljor  m m.

Små justeringar kan göra så mycket. Och jag älskar dessa ritprojekt!

Yucca på vintern.

$
0
0
I går kom vintern till Skåne och den första snön för säsongen.
Det är härligt att se mina städsegröna Yucca få ett fint snötäcke, fast direkt efter bilderna fotograferats, fick jag skaka bort den. För jag vill inte att bladen ska knäckas av.
Det här är nämligen inte den vanliga Palmbladsliljan, Yucca filamentosa, utan en Yucca aloifolia. Även kallad Spansk Bajonettyucca.

Bladen är hårda, tjocka och vassa som sylar. Färgen går från mörkt brunröd till limegrönt. 
Men nu på vintern ser de mest bara gröna ut.
Yucca aloifolia klarar kortvarig kyla ner till -12°. Denna veckan får vi som mest -5°, sen ska det bli plusgrader igen, så de klarar sig nog bra. De har bubbelplast mellan innerkruka och ytterkruka.
I den lilla låga krukan står en vanlig Yucca filamentosa. Sådana har jag haft i kruka och i trädgården i många år och de är härdiga här i zon 1.

Äntligen härliga vinterdagar

$
0
0
Något som är viktigt när man skapar en trädgård, är att tänka på strukturen. För på sen-hösten och vintern vill man att det ska vara vackra former i trädgården och fina blickfång. Att bara ha vissna perenner gör ingen glad.
Strukturer skapas enkelt genom t ex städse- och vintergröna växter, vedartade buskar och träd.
Här är min egen entrésida idag. Miscanthus 'morning light' står vacker hela vintern och viker sig inte. I höstas fick den dessutom vippor, vilket sorten sällan får i Sverige. Städsegröna små bollar (Murgröna, Thuja, Benved) samt Vinca Minor som marktäckare ger grönska.
Jag tycker entrén är vackrast i slutet av juni... Men den är inte så dum dagar som den här heller.
Struktur kan också vara byggen, såsom pergola, spaljéer, staket etc.
Här är vår upphöjda utesäng, som dagen till ära har fått en härlig snömadrass. Visst skapar naturen det vackraste själv?
Trots att det är -5° ute lyser mina höstkrukor vid entrén upp lika vackert som de gjorde i höstas. Alunrot och Ljung står fortfarande vackert, om än med lite hängiga blad.
Den här Blåsvingeln har bott i den här krukan i ett par år. Till våren kammar jag den bara och drar bort alla döda blad. Visst är den vacker med lite snö? Jag njuter av den varje morgon när jag går till jobbet, dvs. den står utanför min studio, året runt!

Man måste inte köpa dyra utedynor/kuddar

$
0
0
När våra utesoffors sittdynor inte var svarta längre, stod vi inför faktum: Behålla dem, sy nya eller köpa nya för 700-800:-/st...
Svaret blev inget av nämnda.

Det visade sig att IKEAS grå plyschkuddfodral i storlek 65x65 cm, passade utmärkt! Och priset var överkomligt. Dessutom köpte vi IKEAS stora 65x65cm innerkuddar och satte som ryggkuddar. Superskönt, mjukt och enkelt. 

Så här blev resultatet... För bara några hundralappar förnyade vi sittgruppen.

Min man platsbyggde en soffa efter standardmått. Vi valde 120x80 cm, vilket är måtten för en spjälsängsmadrass. Vi köpte 4 st av IKEAS lyxigare variant, med pocketresår, och sydde enkla överdrag. Det blev bekväma mjuka sittdynor som man inte får träsmak ev.
Ryggkuddarna känner ni kanske igen? IKEA det med.
En bild på svarta soffan med originaldynor (som inte var svarta längre på slutet). 
En grön/limegrön kudde som vi haft inomhus och tröttnat på fick flytta ut.
Fårfällar är tacksamma att ha utomhus. Ser ombonat och mysigt ut. Glöm inte att ta in dem dock. De luktar inte så gott om de blir fuktiga.
 
Vår ena utestängs dyna har vi gjort av en bäddmadrass 120x200 cm, tjocklek 5 cm. Sen har vi ett enkelt vitt överkast runtom.
På kvällen rullar ihop alltihop – med kuddar, filtar och överkast – och spänner ett spännband runt om och lägger ner det i dynlådan (som står bakom sängen).
  Det tar ca 15 sekunder!
Bäddmadrassen kostade ca 500:- och överkastet 99:- Sen är det kuddar och filt som vi hade sedan tidigare.

Så, man behöver inte köpa originalkuddar, eller speciella utekuddar. Man kan fixa sina egna betydligt billigare. Och, ibland kan en enfärgad snygg filt och lite nya kuddfodral räcka långt. Man behöver inte alltid köpa nytt.

Underbart med många sittplatser hos min kollega, Camilla på Knapp Trädgårdsdesign

$
0
0
När jag ritar trädgårdar ritar jag oftast in flera sittplatser i flera väderstreck.
– Vad ska man med alla sittplatser till? Det är en fråga som dyker upp lite då och då.
Jo, många tänker att de ska ha sin uteplats och sin sittplats i söder eller allra helst i sydvästläge. Vi vill ha sooool, säger de.

Fast sanningen är ju den att det kan bli hiskeligt varmt i söderläge en normalvarm sommardag. Och vem gillar att sitta och äta i blagande sol?
Ibland vill man ha soltimmar och ibland vill man ha svalkande skugga. Ibland vill man ha strilande solljus och ibland vill man ha tak så att daggen inte smyger på.

Så det är därför jag alltid ritar in flera sittytor i trädgården. Så kan man kan välja var man vill sitta. Dessutom gör det att man använder sin trädgård på ett annat sätt, hela trädgården blir använd.

Min kollega och granne, trädgårdsdesigner Camilla Sandén, gillar sittplatser hon med. Hon har en fantastisk trädgård. Kolla in hennes underbara sittplatser.

Under tak i söderläge finns ett barbord med 6 pallar och ett fantastiskt "blomsterarrangemang" på bordet. Älskar verkligen de turkosa dynorna i kombination med de limefärgade blommorna. Här hittar man skugga när det är matdags.
En stor härlig soffgrupp med plats för många gäster. Den här soffgruppen står i söderläge, under bar himmel.
En annan nätt liten soffa hittar vi i västerläge. Här har Camilla en stor markis som fungerar både som solskydd, samt tar daggen sena sommarkvällar. 
Inne i växthuset finns skuggväv och här finns ett stort matbord med plats för många. 
I växthuset finns även den här fina fåtöljen.  
Den stora soffgruppen är vackert placerad med många blommande perenner nära inpå.

Vid entrén, i öster, finns stolar utplacerade. Här hittar man svalka under varma dagar.
Vill man inte sitta, kan man ligga i den här härliga hängmattan. En underbar plats invid växthuset.

Idag kom våren!

$
0
0
Idag kom våren i form av Krokusar i rabatten. Äntligen visar de små skönheterna färg.

Dessutom kom svärmor förbi med ett helt fång av "vår". Ett flak mini-Penséer från Blomstergården i Farhult. De har "självplock", dvs. man plockar de växter man vill ha och lägger pengarna i ett inkast. 5:-/st för Penséerna gör att man kan frossa och köpa många.
I morgon ska Ljungen få flytta ut från krukorna och så ska Penséerna flytta in. Ljungen gräver jag ner i mitt kallväxthus så länge, de ska tas tillvara och få växa till sig. Ljung är en vacker städsegrön växt som går att beskära hårt, så de ska sen få bo i min torraste rabatt.

Hortensiatips från Annika Christensen

$
0
0
Jag älskar Hortensior och speciellt de nya sorterna som blommar både på fjolårsskotten och årsskotten. Hortensia "forever & ever"är en sådan sort.

De finns i flera olika färger och det fina med dem är att blommorna ändrar färg efterhand som de "mognar". De kan börja som knoppar i limegrönt för att sen gå över till en mer blå/lila ton. 
Sen finns det de som drar mot lime/rosa/cerise och även lime/vitt. Det är bara att välja sin favorit helt enkelt!

Min vän Annika har gjort den här fina filmen med suveräna Hortensiatips.
Annikas blogg hittar du här: http://www.naturligating.se



Dessa fotograferade jag i fjol på Västragård i Varalöv, utanför Ängelholm. De tar säkert in dem i år med!


Nu kliar det i fingrarna och jag vill skapa vackra arrangemang. Hitta inspiration i boken "Trädgård i Kruka"

$
0
0

Nu vill jag börja skapa arrangemang i krukor! Det riktigt kliar i fingrarna. Inspiration hittar jag i Annika Christensen och Ulrika Otterlings bok: "Trädgård i Kruka". Om du inte har den, så köp den!
Här har jag använt Ranunkel och Björkris.

Ett arrangemang på ute-matbordet som syns inifrån huset, ger den rätta vårstämningen.
Svansfjädergräs, vita Ranunkel, Blåsvingel, björkris samt minipensée.
Ranunkel, svansfjädergräs, plättar i luften, minipensée och Pärlhyacint. 
Underbara svartbladiga Primulor och ris från Rödhängslide. Mer behövs inte.

Glöm inte städsegröna växter i trädgården

$
0
0

När man besöker plantskolan på våren och sommaren är det så lätt att bli kär i alla vackra blommande buskar och perenner. Då tänker man inte så mycket på växter som Thuja, Ilex, Lingontry, Vinca osv.
Men de städsegröna växterna är en viktig del av trädgårdens stomme under senhösten och vintern, när bladen har fallit av alla träd och buskar och perennerna har vissnat ner.

Här är en bild från min studios framsida i juni resp februari. Thujorna och Lingontryn skapar grönska även nu när allt annat är visset. I den vita stora krukan syns stammarna på en Korallkornell, som lyser upp vackert med sina röda stammar (Cornus Sibirica 'alba').
Korallkornellen är vacker även på sommaren och får en fantastisk höstfärg. Jag planterar dem i stora krukor med städsegröna Carex (halvgräs) som kompis. Då får man en krukplantering som håller året om år efter år. Glöm inte att gödsla under växtperioden bara.

Ja det är våren, ja det är våren... Som har kommit igen

$
0
0
Idag kan jag inte bara låta bli utan bara måste visa vårbilder. Denna sötnosen är min absoluta Krokus-favorit. Minns inte namnet, men jag blir lika glad varje vår när den dyker upp.
Min svarta Julros står i absolut norrläge, utan sol. Så den har bara kommit så här långt. Men, om 3-4 veckor är det massor av blommor. Så den klarar det. Även om det så klart hade varit majestätisk just nu om den stått lite soligare. 
Den här lila Krokusvarianten gillar jag med. Den sprider sig flitigt och nu har jag ett helt hav av den, som ses från köksfönstret. 

Scilla mischtschenkoana Persisk blåstjärna. 

Den här sötnosen blommar alltid supertidigt. Jag är speciellt förtjust i den, eftersom den är väldigt gammal. 

För ett tiotal år sedan läste jag och mina trädgårdsväninnor i tidningen, att en gammal ödetomt nära oss hade sålts till ett bolag som skulle bygga lägenheter där. De skulle in med grävskoporna redan veckan därpå. Nu hör det till saken att ödetomten var en gammal köksträdgård från 20-talet och hade massor av gamla medicinalväxter, gamla vinbärsbuskar, vårlökar etc.

Så morgonen därpå begav vi oss dit och räddade lite lökar, tog klacksticklingar på vinbärsbuskarna, rotskott från de gamla Syrenerna osv. 
Nu 10 år senare har jag många gamla sorters vårlökar och vårblommor, t ex denna Persiska Blåstjärnan. 
Klacksticklingarna från vinbärsbuskarna är nu riktiga vinbärsbuskar med massor av bär. Garanterat en gammal sort. Syrenen står bland mina andra Syrener, men jag vet vilken som kommer från den gamla trädgården.

Och ja, dagarna efter kom grävskoporna och bara drog upp alltihop!

Dagliljorna har tittat upp.

Att inte göra just nu...

$
0
0
Nu kliar det i fingrarna att sätta sekatören i de vissna gräsen, eller hur? De ser trista ut och skräpar bara ner.
MEN, vänta att klippa dem tills du ser de nya gröna bladen sticka upp. Finns det inga nya skott, klipp inte! Det är en viktig och enkel tumregel när det gäller gräs.

Gräsen är nämligen rörformade, och klipper du för tidigt, regnar det rakt ner i de öppna "rören" och vattnet tränger ner i roten. Om det sen kommer en köldknäpp, kan hela plantan faktiskt dö. Vattnet inne i roten fryser och plantan dör.
Men när de nya bladen har visat sig och börjat växa, är det säkert att klippa.

Så här ska det se ut när du kan klippa. När du ser nya gröna strån som har tittat upp 5-10 cm. Då är det bara att kapa allt det gamla vissna.
Ett annat "no no"är att klippa Avenboken nu. Det är det absolut sämsta du kan göra med en Avenbok, att sätta sekatören eller såga i den på våren.

Varför? Jo, Avenbok är en blödareväxt. Dvs. när saven stiger och står högt på våren, kan den faktiskt blöda till döds om den får öppna snittytor. De läker inte så lätt då och saven sipprar ut, samtidigt som såren står öppna för svampsjukdommar etc.
"Blödare" klipps i juli, augusti och september.
I Skåne och varma zoner kan man klippa den runt midsommar.

Ny kalldrivbänk av gamla fönster från en inglasad balkong - mars 2014

$
0
0
Min fantastiske man har byggt om min ena långa odlingslåda till en drivbänk med skjutbara fönster.
Fönstren fick vi från min far för 1,5 år sedan. De hade han haft på sin inglasade balkong, men när han bytte fönster blev de överflödiga. Sedan dess har de stått i vår carport och samlat löv.
Jag la dem ovanpå odlingslådan för en vecka sedan och bad min man sätta gångjärn på dem... Så att det blev öppningsbara glaslock.
Men min man tänkte annorlunda och återanvände listerna som följde med fönstren och byggde den här till mig.
Alltihopa lutar mot söder, så det blir full sol. Fönstren går att skjuta upp i sidled.
Sen åkte han och inhandlade en droppbevattningsslang från Gardena (typ 200:- på Hornbach) och en termometer. Det blev direkt 20 grader skuggan i drivbänken. 
Dessutom hade han med sig flera säckar med kogödsel. Nu ska det odlas!
 När droppslangen var "utringlad" i bädden, borrade han ett hål och trädde ut kopplingsdonen. Sen var det bara att koppla på den vanliga trädgårdsslangen och vrida på kranen. Det finns timer att sätta på vattenutkastaren, om man vill slippa momentet att öppna kranen.
Den bortre gaveln som vetter mot öster fick en täckt sida och den andra mot väster fick en plexiglasskiva.
Nu ska jag så tidiga grönsaker såsom Morot (primörer), sallad, rädisor m m.
Sen ska busktomaterna, chilin och paprikan (och sallad etc) bo här. Efter primörerna är skördade dvs.



Drivbänken – våren 2014


JIPPIE! Nu tittar sparrisen upp ur jorden. Visst är det tidigt, men så står den i min nybyggda kallbänk och har det gott och skönt. Ca 18 grader är det nu på dagarna därinne.
Långbänken har jag haft i några år och sparrisen har alltid stått här, men nu när den fick lite fönster och tak vaknade de små liven till liv extra tidigt!
Mums!

Drivbänken, hur det gick med sommarens tomatodling – sep 2014

Tidigare i år byggde min man en lång drivbänk till mig med skjutdörrar i glas. Vi hade fått gamla fönsterpartier från en inglasad balkong, med glidlister.

Alla rutorna i bänken är vända mot söder och i somras blev det här mitt tomathus. Och tomater blev det, kan jag lova. Mängder. Jag skördade de sista i november, så vi hade en daglig skörd mellan juli-november.
Vattningen blev enkel tack vare den smala droppslangen som ligger i lådan. Sen köpte jag en enklare vattendator/timer, som jag kopplade på vattenutkastaren. Den ställdes in på 1 timmes droppbevattning på seneftermiddagen, varje dag. Kopplade även på en vattenspridare till resten av köksträdgården och på så sätt blev allt vattnat varje dag, helt automatiskt.
 
Längst fram i lådan är det lågt i tak, så där strödde jag ut lite Basilikafrön. Och de gillade den varma fuktiga miljön och växte med en rasande fart. Jorden täckte jag med färskt gräsklipp då och då. Bra näring och det gjorde att de tunga tomaterna inte låg direkt mot jorden.
Det blev snabbt varmt i lådan, så jag fick ha öppet varje dag. På kvällen stängde jag till igen för att behålla värmen därinne. 
Man får hålla sig till busktomater, eller låga sorter om man ska odla tomater i en sådan här  drivbänk, men det var bara kul att kunna prova många olika små sorter.
Barnens absoluta favorit var den lilla gula pärontomaten. Den hann nästan aldrig hamna på tallrikarna, utan åkte i munnarna direkt ute vid lådan.

Om man inte vill ha ett stort växthus, utan något nättare, kan jag varmt rekommendera att bygga en sådan här drivbänk.


Nästa år tänker jag sätta wire på väggen med lite distans och leda in de lite högre skotten därunder och sedan längs med. Spaljera dem helt enkelt. Tror det blir enklare att plocka blad då och det kommer att ge tomaterna max exponering för solen.

Så här får du bort gröna alger från trädäck, staket, plattor etc.

$
0
0
Gröna alger på trädäcket eller stengångarna är varken vackert eller säkert. När det blir blött blir det snorhalt och jag har själv halkat fler än en gång på ett halt trädäck.
Många förstör sina trädäck genom att högtryckstvätta dem. Det enda det gör är att riva upp träfibrerna, så att den släta fina ytan som fanns från början, blir helt förstörd, och så trycker man in vatten i träet.

Resultatet blir att man får spinkar om man går barfota på däcket och den uppluckrade ytan blir ännu mer mottaglig för alger och smuts. Och dessutom håller trädäcket sämre, dvs. man förkortar livslängden på det.

Nu kommer jag att ge mitt tips på hur du gör i stället. Bilden ovan visar mitt trädäck hur det såg ut i fredags och den andra är 4 dagar senare.
Så här gör du istället för att högtryckstvätta:
Jag köper ogräsättika, 12%. Den är biologiskt nedbrytbar och alltså ett medel som är bättre för miljön än många andra. En 5 l dunk kostar mellan 79-109:-

Jag häller all ättikan i en pyts, sen sätter jag en målarroller på ett långt skaft och rollar hela däcket. Se till att alla ytor är täckta av ättikan.
Voilá. Klart!

OBS! Se till att inte skvätta ättika på växter (då vissnar de ner), eller att få ner det i vattendrag. Av den anledningen rollar jag ut det och kör inte med spruta! Läs även säkerhetsföreskrifterna på flaskan, innan du börjar. Använd handskar och skyddsglasögon!

Det ska helst inte regna på i alla fall 1 dygn efter behandling och redan dagen efter ser du hur det gröna börjar försvinna. Efter ett par dagar är det mesta borta och efter 1-2 veckor ser du inget mer grönt. De svåraste fläckarna tar ca 2 veckor. I sällsynta fall får jag rolla just där en gång till. Hos mig håller detta det gröna borta i ca 1 år på trädäck och längre på staket.


Om däcket är mycket smutsigt brukar jag skura det med såpablandning innan jag tar på ättikan (och låter det torka emellan).
En vecka mellan bilderna.
Så här fint blir det. Samma plats som jag fotograferade ättiksdunken på för 4 dagar sedan.
Jag rollar även våra trämöbler, stengångar, staket etc. men har inte vågat att använda det på husets fasad.

Trädäcket har kvar sin släta fina planhyvlade yta som det hade när det var nylagt, eftersom vi aldrig högtryckstvättat det. Och det är säkert för barnen att springa barfota, eftersom träet inte har ruggats upp med spinkar som följd!


Den enda "nackdelen"är att det luktar ättika i ett par dagar. Men det står man ju ut med!
______________________________________________________________________

Har du något tips på något annat medel som funkat för dig, så tipsa gärna mig. Jag har provat massor av de medel som finns på marknaden, men de flesta lovar runt och håller tunt. I alla fall för oss i Skåne, som har perfekta vintrar för algtillväxt. ALLT blir grönt!
       Ättikan är kanske inte det absolut optimala för träet, vad vet jag, men det har rengjort mina trädäck nu under ett par år och det håller långsiktigt och skadat träet mindre än vad högtryckstvätten gör.
Och det är biologiskt nedbrytbart på ett par dagar, vilket är en viktig faktor för mig!

Bli odlingsexpert genom kursen "Odla i låda och pallkrage"

$
0
0

Bild: Allt om Trädgård
Om du vill bli en expert på att odla i pallkrage, kan jag varmt rekommendera Annika Christensens webbkurs, som hon har tagit fram i samarbete med "Allt om Trädgård".

Här får man verkligen lära sig allt om att odla, det finns massor av vackra inspirationsbilder, handfasta råd, recept m m och allt är varvat med informativa filmklipp.
Massor av matnyttigt alltså!
Jag går faktiskt själv kursen, eftersom jag känner Annika och vet hur fantastiskt kunnig hon är inom området och jag själv vill bli bättre på att odla just ätbart.

Och, om du bokar kursen kan du se några bilder på min tomatlåda, som Annika har fotograferat :-D
Mer information hittar du här: https://app.coursio.com/store/alltomtradgard/odla-i-lada-och-pallkrage

Viewing all 195 articles
Browse latest View live